Lucia i klassen och Ginger Bread Centers i skolan

Sista vecka i skolan handlade det om olika traditioner i olika länder och en hel del fest.  Jag och min tyska grannfru var inbjudna att dela med oss av våra svenska och tyska traditioner och jag och Clara satsade på Lucia.  Clara kan sångerna som ett rinnande vatten men det var en mycket nervös liten dam som höll mig hårt i handen på vägen in till skolan.  Det här att alla skall titta, det är lite jobbigt.
Vi bytte om i ett intill liggande klassrum i lugn och ro medan klasskamraterna hade samling...
...pirrigt var det.
Smög oss sedan ut i korridoren...
 ...och lyckades fyra av ett riktigt leende till Ms Janie, Claras assistent teacher från Kindergarten, som tittade förbi.
 Sedan klev hon in i klassrummet och sjöng Natten går tunga fjät, Goder Afton, En sockerbagare, Pepparkaksgubbarna och Nu tändas tusen juleljus helt själv...
 ...och klasskompisarna satt som ljus och applåderade efter varenda sång.  Jag berättade lite vad varje sång handlade om. Clara var så stolt efteråt att hon gjorde det.  Och att några ord blev i hopblandade gjorde ju inte ett dugg. Underbara goaste tuffingen.
 Vi hade också gjort i ordning en liten utställning om de svenska jultraditionerna med kort som vi berättade om och även om de flesta sett snö och en del upplevt riktiga mängder så är detta så exotiskt för de flesta barnen.  Adventskalendern, Lucia, Snölyktan, dansen kring granen och framför allt att Tomten kommer hem på julafton.
Clara och jag framför klassen.
Clara och Mrs Nelson.
Sedan var det  grannens tur att berätta om de tyska traditionerna.  Och trots att länderna ligger relativt nära varandra och mycket svenska traditioner ursprungligen kommer söderifrån är jul traditionerna så olika.  De firar Sant Nikoulaus den 6 December och sedan kommer Kriskint och dekorerar granen och har med sig presenterna.
Och som avslutning berättade Megan om Hanukkah, judarnas högtid som i år inföll 8:e-16:e December. Man tänder åtta ljus i en ljusstake, ett varje kväll och barnen får ofta en present varje kväll.  Sedan är det vanligt att man spelar spel med snurror sk Dreidels om chokladpengar.
Här är nästa Luciatåg. Delar av det i alla fall.  Träning inför svenska skolans framträdande på SACCs första julbord. Till dags dato var 99 personer anmälda.  Ooops.  Lite fler än vi räknat med.
Kelly och Clara rockar sina soloverser i micken.
Clara tränar lite extra på sångerna och på sin solovers.  I början tragglade jag dem för att det är en svensk tradition men nu har hon blivit så bra på att läsa så att hon tränar själv.  Och man lär sig ju lite nya ord om än lite gammeldags genom texterna.  Och lite poetiska beskrivningar. - Clara vad betyder "stiga ur rosig sky" tror du?  -  Det måste ju va när det blir rosa och orange på himlen när solen går upp och ner.  Absolut.
Gingerbread Centers hela dagen.  Här läser Kasey The Gingerbread Girl för Claras grupp.
Rektorn Mr. Simons kom in och hälsade på medan Clara var hos Sarah och löste matte problem med pepparkaksgubbarna.
Själv hamnade jag på dekoreringsbordet.  Kladdigt och kul.  Det dekorerades och sedan samlades data in om vart alla gruppdeltagare tog sitt första bett. Preston, Anthony, Clara, Grayson och Savannah i full koncentration.
Näst sista dagen i skolan var det Grinch Day då de läste boken How the grinch stole Christmas och jämförde med filmen de också tittade på.  Och det tränades på grinchiga adjektiv och de som ville var grönklädda dagen till ära.  Sista dagen anlända samtliga klasskamrater i pyjamas och fick en biljett till Polarexpressen.  Sedan såg de den helt underbara filmen The Polar Express i hopkurade på golvet och drack varm choklad och åt godis.  En perfekt avslutning innan jullov och vinter track out började.  Nästa gång Clara kliver in i klassrummet står det 22:e januari i kalendern.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mer vilda djur och ett försök till älva.

Claras 4 års klassrum

Mellandagar och basketpremiär.